Kawiarnie w Polsce oferują coraz większy wybór kaw. Czasem można dostać prawdziwego zawrotu głowy! Co wtedy, gdy wchodzimy do kawiarni i… zwyczajnie nie wiemy co zamówić? Jakie są najpopularniejsze typy kawy i jak znaleźć tę ulubioną? Oto nasz krótki przewodnik.

Espresso

kawa Vergnano

Królowa kaw, najpopularniejszy jej typ i baza dla wielu innych rodzajów. To niewielka, ale dość silna kawa, idealna na poranek, kiedy nie mamy czasu, aby wypić spory kubek kawy, a chcemy szybko się obudzić. Idealne espresso jest niewielkich rozmiarów, ok. 25-30 ml i parzone jest w ekspresie przez niecałe pół minuty z drobno zmielonej mieszanki różnych ziaren. Na powierzchni idealnego espresso powinna unosić się pianka. Espresso to niewielka, ale dość mocna kawa. Jeśli źle znosimy gorycz kawy, powinniśmy sięgnąć po inne jej rodzaje. A dla fanów espresso mamy dobrą wiadomość - wiele miejsc serwuje jej podwójną wersję, czyli tak zwane doppio espresso. Podwójną moc ta także ristretto, a więc espresso zaparzone w dwa razy mniejszej ilości wody. To bardzo mocna kawa, do której powinno serwować się także szklankę wody. Kawę idealną do espresso kupisz na stronie https://kawamak.pl/pol_m_KAWA_Kawa-Vergnano-169.html.

Americano

Kolejny z popularniejszych rodzajów kawy i kolejny wykonywany na bazie espresso. Zaparzone espresso zalewa się gorącą wodą. Najlepiej, aby był to po prostu kubek. W podobny sposób robi się Lungo, tylko tym przypadku wody nie dolewamy do bazy, a po prostu nie przerywamy parzenia. Kawa lungo ma ok. 100 ml. Obie wersje, americano i lungo, to nieco większe kawy dla tych, którzy lubią posiedzieć dłużej przy kawie i wolą nieco delikatniejszy smak.

Kawy z mlekiem

Są tacy, którzy uważają, że kawa z mlekiem, to już nie kawa, ale pomińmy kwestie definicyjne. Kaw z mlekiem jest bez liku, ale do tych najpopularniejszych należą między innymi: cappuccino, cafe latte, latte macchiato i flat white. Cappuccino to nic innego jak połączenie espresso ze spienionym mlekiem. Mleko powinno być odpowiednio dobrze spienione i wręcz kremowe. Cafe latte to również połączenie espresso ze spienionym mlekiem, ale podanym na nieco inny sposób. Po pierwsze ten typ kawy podajemy w wysokiej szklance. Po drugie, na sam sposób, przed wlaniem espresso, możemy dodać któryś z syropów do kawy. Podobna do cafe latte jest latte macchiato, które także składa się z mleka i espresso, ale wlewanych do wysokiej szklanki w inny sposób. Natomiast flat white podajemy w filiżance podobnej do tej, którą stosujemy do cappuccino. Podwójne espresso zalewamy gorącym, lekko spienionym mlekiem i możemy rozkoszować się pysznym napojem.