Chociaż pochodzi z serca Afryki, kawa rośnie dziś na całym świecie - a przynajmniej tam, gdzie jest odpowiedni klimat. Przez fakt, że rośnie w różnych warunkach jak również dzięki ludzkiej ręce, pojawiło się wiele odmian kawowca. Wcześniej, przed setkami lat, było ich dużo mniej. Wtedy znana była tylko na ziemiach dzisiejszej Etiopii. Co ciekawe, w tamtych czasach ziaren kawy się nie parzyło (w celu wypicia), tylko prażyło i podawało z masłem i solą. Później jednak, kiedy wynaleziono już napój, kawa stała się szalenie popularna i zawitała do każdego zakątka świata. Dziś sprzedawana jest kawa ziarnista, mielona oraz w jeszcze bardziej przetworzonych formach.

Różne gatunki kawy

Ogólnie istnieje około 25 głównych gatunków kawy, ale tylko trzy są uprawiane do komercyjnego użytku. I to właśnie te trzy gatunki kawy pijamy na co dzień, a pozostałe spotyka się raczej w bardziej egzotycznych sytuacjach (na przykład w jakiejś podróży). Przejdźmy zatem do opisu najczęściej uprawianych gatunków, z których pozyskuje się kawę ziarnistą.

Coffea Arabica

Gatunek ten stanowi około 70% światowego rynku ziaren kawy. Uważana często za kawę o najlepszym smaku, jest najchętniej podawanym gatunkiem kawy w kawiarniach. Arabica uprawiana jest na stromym terenie, co uniemożliwia mechaniczne zbieranie. Ręczne zbieranie, mimo że jest droższe, zapewnia lepszą jakość selekcji przy wyborze ziaren.

Coffea canephora

Kolejnym szeroko uprawianym gatunkiem kawy jest Coffea canephora (określana jako Robusta). Gatunek ten wyróżnia się wysokim poziomem zawartości kofeiny i stanowi około 27% światowego rynku ziaren kawy. Będąc tańszą w produkcji, ale o niższym profilu smaku, kawa ta jest często sprzedawana do fabryk kawy rozpuszczalnej. Jest produkowana głównie w Indonezji, Afryce Zachodniej, Brazylii i Wietnamie. Kawa ziarnista tego gatunku nie jest szczególnie popularna, głównie ze względu na smak właśnie i lepszą alternatywę w postaci coffea arabica.

Coffea liberica

Trzecim popularnym w uprawie gatunkiem kawy jest Coffea liberica. Gatunek ten, uprawiany w Malezji, Liberii i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, stanowi około 3% światowego rynku ziaren kawy. Znany jest również jako kawa liberyjska.

kawa ziarnistaRzecz jasna nie jest tak, że na całym świecie uprawia się tylko trzy rodzaje kawy - bowiem gatunki te dzielą się dodatkowo na odmiany. Dzięki procesowi szczepienia opracowano wiele odmian tych gatunków, aby zwiększyć wielkość produkcji, zwiększyć odporność na choroby lub poprawić jakość smaku.Dwie najbardziej wyróżniające się odmiany Coffea Arabica to Typica i Burbon. Typica uprawiana jest w Ameryce Łacińskiej i Azji, podczas gdy Burbon zadomowił się w Ameryce Południowej, a później we Wschodniej Afryce.