Zagrożenie niedożywieniem lub niedożywienie jest jednym z częstych problemów osób przewlekle chorych, będących przed lub po zabiegach lub mających problemy z żuciem i przełykaniem.

Dotyczy to od 35 do 55% chorych przyjmowanych do szpitali i jest poważnym utrudnieniem w dochodzeniu do zdrowia. Nie chodzi wyłącznie o spadek masy ciała czy ogólne osłabienie organizmu, ale także o brak niezbędnych witamin i mikroelementów, które trudno dostarczyć w posiłkach przygotowywanych w domu czy w szpitalu.

W takim przypadku dobrym wyjściem jest podawanie specjalnej płynnej żywności do postępowania dietetycznego w stanach zagrożenia niedożywieniem. Zapewni ona odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych dla dobrego zdrowia i samopoczucia osoby chorej.

Jak pomóc osobie chorej zagrożonej niedożywieniem? ChoryBrak apetytu i trudności w przyjmowaniu pokarmów dotyczy wielu pacjentów onkologicznych, chorych po trudnych operacjach, powikłaniach związanych z udarem, a nawet osób starszych. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi żywność medyczna, która jest metodą leczenia lub jego wsparciem. Odżywczym preparatem zaliczanym do żywności medycznej jest Nutridrink, który w niewielkim opakowaniu zawiera dużą dawkę energii i składników odżywczych, w tym witaminy i minerały. Ma formę płynu gotowego do spożycia, więc jego przyjmowanie jest łatwe i wygodne. Można go dodawać również do przygotowywanych posiłków. Nutridrink występuje w kilku wariantach smakowych i dostosowanych do jednostki chorobowej.