Wolny czas

Melasa do shishy – specyfika aromatu do fajki wodnej

Od jakiegoś czasu pośród fanów palenia fajki wodnej nastąpiło poruszenie – melasa do shishy nie dość, że stała się bardziej popularna i szeroko dostępna to jeszcze naprawdę można przebierać w jej smakach.

W jaki sposób najlepiej stosować melasę do shishy?

Sekretem jest mądre połączenie melasy do shishy z elementami używanymi podczas palenia fajki wodnej. Najczęściej jednak polecane jest, by melasa do shishy była używana w połączeniu z:

  • Pół-przetworzonym tytoniem
  • Tytoniem całkowicie wysuszonym
  • Naturalnie suchym tytoniem
  • Kamyczkami dla fajki wodnej

Takie połączenia gwarantują największą przyjemność użytkowania fajki wodnej i pozyskania z melasy do shishy wszystkiego co najlepsze. Szczególnie dobrze sprawdza się zestawienie tego z kamieniami parowymi oraz tytoniem.

Jak przygotować kamienie parowe do wykorzystania z melasą do shishy?
Choć porad na ten temat w internecie można znaleźć naprawdę wiele, najlepiej jest zacząć od tego, by umiejscowić owe kamienie w miejscu, które jest naprawdę dobrze wentylowane, a następnie po wykorzystaniu całej paczki nigdy nie zapominać o odpowiednim umyciu i odsączeniu ewentualnego brudu. Pamiętać należy, że im suchsze kamienie tym melasa do shishy zostanie lepiej wykorzystana. Niektórzy w tym celu korzystają z umieszczenia kamyków na kaloryferze, inni stawiają na użyciu suszarki – bez względu na to, którą drogę suszenia się obierze ważne jest by dobrze osuszyć.

Uwaga! Zabronione są jednak metody suszenia kamieni takie jak:

  • wykorzystanie do tego grilla
  • umieszczenie kamieni w kuchence mikrofalowej
  • podgrzewanie otwartym płomieniem
  • zamykanie w piekarniku

Są również zwolennicy umiejscowienia owych kamyczków za oknem – jednak przy zdecydowaniu się na tę wersję osuszania kamieni trzeba pamiętać o kurzu i pyłkach, jakie mogą się przy okazji napatoczyć.

Czym dokładnie jest melasa do shishy?

Mówiąc najprościej – melasa  jest niczym innym jak bardzo gęstym i ciemnym syropem. Używa się jej do produkcji różnych dóbr, ale najczęściej słyszy się jej o wykorzystaniu w odniesieniu do drożdży piekarniczych czy też rumu. Jej specyficzna właściwość wynika z tego, iż sacharoza stanowi jej główny i podstawowy składnik.

Od czasu, gdy celnicy uznali, iż melasa do shishy z powodzeniem nadaje się także do palenia w fajce wodnej, jej popularność w naszym kraju ogromnie wzrosła – jednak jeśli jest się nie tylko jej użytkownikiem, ale i przedsiębiorcą zajmującym się rozprowadzaniem melasy, warto zapamiętać iż nie można zapomnieć o uiszczeniu akcyzy która jest dokładnie taka sama jak za wszelkie inne wyroby tytoniowe.

Z czego wynika taka interpretacja melasy do shishy w kontroli celników?
Argumentem za płaceniem takiej akcyzy jest uznanie melasy za wyrób tytoniowy, bowiem nadaje się do palenia i w takim celu właśnie jest ona sprzedawana, przez przedsiębiorców zajmujących się jej dystrybucją na terenie Polski. Tak czy inaczej, bez względu na to czy używa się jej aktywnie podczas odprężających sesji z fajką wodną czy też się jest odpowiedzialnym za sprzedaż tego produktu – warto wiedzieć na temat malasy do shishy jak najwięcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *