Lifestyle

Jaki kieliszek, do jakiego trunku?

Odpowiednio podany alkohol nie tylko lepiej wygląda, ale i lepiej smakuje. Co ciekawe, to kształt kieliszka, w jakim podajemy alkohol, w pewnym stopniu wpływa na jego smak. Dla przykładu, kieliszki do wina czerwonego charakteryzują się dość dużą, zwężającą się ku górze czaszą, krótką nóżką i cienkim szkłem. Dzięki temu wino w kieliszku jest ogrzewane przez ciepło dłoni, co pozwala uwolnić jego naturalne aromaty. Picie czerwonego wina w takim kieliszku zapewnia nam więcej doznań smakowych. Podobnie jest z innymi rodzajami alkoholi. Jakich zatem kieliszków powinniśmy używać do określonych typów trunków.

Rodzaje kieliszków

kieliszek czerwonego winaKieliszki do wódek – są to zarówno kieliszki na nóżce, jak i tzw. shoty, czyli kieliszki bez nóżki w formie miniaturowej literatki. W kieliszkach z nóżką można podawać wódki czyste oraz kolorowe, gatunkowe. W kieliszkach bez nóżki podajemy wyłącznie wódki czyste lub cieszące się sporą popularnością shoty (drink na bazie wódki czystej).

Kieliszki do wina musującego, szampana – są to zwykle wysokie i wąskie kieliszki wykonane z dość cienkiego szkła. Taka konstrukcja kieliszków sprawia, że uwalniane przez wino bąbelki powietrza mają dłuższą drogę do przebycia, przez co serwowany w nich trunek prezentuje się bardziej efektownie. Ważne, by kieliszek do wina musującego miał długą nóżkę, dzięki czemu nie będziemy ogrzewać znajdującego się w jego wnętrzu trunku. Warto bowiem pamiętać, że wina musujące i szampany pijemy schłodzone.

Kieliszki do wina białego – są to na ogół kieliszki o nieco mniejszej czasy niż w przypadku kieliszków do wina czerwonego i o zwykle nieznacznie dłuższej nóżce. Ich czasze zwężają się ku górze, co ułatwia sączenie trunku, a długa nóżka zapobiega ogrzewaniu wina w trakcie picia. Wiele win białych podaje się lekko schłodzonych.

Szkło do wina czerwonego – najczęściej są to kieliszki o dużej, obszernej, delikatnie zwężanej ku górze czaszy, z krótką nóżką. Szeroka podstawa czaszy i krótka nóżka sprawiają, że wino jest delikatnie podgrzewane przez ciepło dłoni, uwalniając w ten sposób, ukryte w nim naturalne aromaty zapachowe. Wina czerwone serwuje się temperaturze pokojowej.

Przeczytaj również:
Okres ciąży, porodu, a następnie karmienia jest wielkim wydarzeniem w życiu każdej kobiety. Wydanie na
Yerba mate staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna i wiele osób sięga po
Mało kto zdaje sobie sprawę, ale dzięki małym urządzeniom jakimi są baterie łazienkowe możemy uzyskać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *