Lifestyle

Dlaczego warto sięgać po wyroby tradycyjne?

Na rynku działa coraz większa liczba sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością oraz różnymi rodzajami tzw. wyrobów tradycyjnych. Te ostatnie to m.in. wyroby mięsne przygotowane w zgodzie ze starodawną recepturą, wolne od sztucznych barwników i dużej ilości konserwantów, a także tradycyjnie wyrabiane sery, pieczywo na zakwasie czy pasteryzowane przetwory w słoikach tj. ogórki kiszone, papryka marynowana i ćwikła. Dlaczego warto kupować w takich sklepach i czy wyroby tradycyjne, ekologiczne, rzeczywiście są lepsze od zwykłych produktów z popularnego, osiedlowego dyskontu?

Surowiec ma znaczenie

wyroby tradycyjne w sklepie z dziada pradziadaJeśli sięgasz po wyroby tradycyjne, szybko przekonasz się, że do ich wyprodukowania używa się surowca najlepszej jakości. Doskonałym tego przykładem są swojskie kiełbasy, w których bez trudu dostrzeżesz naturalną strukturę mięsa. Wystarczy jeden kęs takiej kiełbasy, by odróżnić ją od podobnego typu produktu sprzedawanego przez zwykły market lub osiedlowy dyskont. Kiełbasy wyrabiane w sposób tradycyjny powstają z odpowiednio wyselekcjonowanych kawałków mięs różnych gatunków. Do produkcji przemysłowych kiełbas używa się zwykle mięsnych ścinków oraz tzw. mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli tego, co zostanie z rozebranej półtuszy wieprzowej, tuszki kurczaka czy indyka. Taka kiełbasa ma zatem dużo bardziej rozdrobnioną strukturę, jest przez to mniej zwarta i zwykle bardziej tłusta.

Co ważniejsze – cena czy zdrowie?

Wiele osób rezygnuje z zakupu tradycyjnych wyrobów z uwagi na ich wyższą cenę. Postępując w ten sposób, uderzamy jednak w swoje zdrowie i w zdrowie naszych najbliższych. Wędliny, sery i inne produkty spożywcze produkowane na masową skalę zawierają mnóstwo dodatkowych substancji, które mogą kumulować się w naszych organizmach, powodując w przyszłości poważne problemy ze zdrowiem. Wyroby tradycyjne są wolne od sztucznych barwników, substancji zapachowych, różnego rodzaju wypełniaczy i konserwantów. Dzięki temu są nie tylko lepiej przyswajalne przez organizm, ale i znacznie bardziej dla niego bezpieczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *