Dlaczego warto sięgać po wyroby tradycyjne?

Na rynku działa coraz większa liczba sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością oraz różnymi rodzajami tzw. wyrobów tradycyjnych. Te ostatnie to m.in. wyroby mięsne przygotowane w zgodzie ze starodawną recepturą, wolne od sztucznych barwników i dużej ilości konserwantów, a także tradycyjnie wyrabiane sery, pieczywo na zakwasie czy pasteryzowane przetwory w słoikach tj. ogórki kiszone, papryka marynowana i ćwikła. Dlaczego warto kupować w takich sklepach i czy wyroby tradycyjne, ekologiczne, rzeczywiście są lepsze od zwykłych produktów z popularnego, osiedlowego dyskontu?

Surowiec ma znaczenie

wyroby tradycyjne w sklepie z dziada pradziadaJeśli sięgasz po wyroby tradycyjne, szybko przekonasz się, że do ich wyprodukowania używa się surowca najlepszej jakości. Doskonałym tego przykładem są swojskie kiełbasy, w których bez trudu dostrzeżesz naturalną strukturę mięsa. Wystarczy jeden kęs takiej kiełbasy, by odróżnić ją od podobnego typu produktu sprzedawanego przez zwykły market lub osiedlowy dyskont. Kiełbasy wyrabiane w sposób tradycyjny powstają z odpowiednio wyselekcjonowanych kawałków mięs różnych gatunków. Do produkcji przemysłowych kiełbas używa się zwykle mięsnych ścinków oraz tzw. mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli tego, co zostanie z rozebranej półtuszy wieprzowej, tuszki kurczaka czy indyka. Taka kiełbasa ma zatem dużo bardziej rozdrobnioną strukturę, jest przez to mniej zwarta i zwykle bardziej tłusta.

Co ważniejsze – cena czy zdrowie?

Wiele osób rezygnuje z zakupu tradycyjnych wyrobów z uwagi na ich wyższą cenę. Postępując w ten sposób, uderzamy jednak w swoje zdrowie i w zdrowie naszych najbliższych. Wędliny, sery i inne produkty spożywcze produkowane na masową skalę zawierają mnóstwo dodatkowych substancji, które mogą kumulować się w naszych organizmach, powodując w przyszłości poważne problemy ze zdrowiem. Wyroby tradycyjne są wolne od sztucznych barwników, substancji zapachowych, różnego rodzaju wypełniaczy i konserwantów. Dzięki temu są nie tylko lepiej przyswajalne przez organizm, ale i znacznie bardziej dla niego bezpieczne.