Lifestyle

Nóż japoński – rzemieślnicze arcydzieło

Jeśli kulinaria to Twoja pasja, to na pewno doskonale zdajesz sobie sprawę, że w kuchni liczy się nie tylko dobry smak, ale też doskonałe akcesoria i narzędzia, które ułatwiają gotowanie. Garnki dobrej jakości, ostre norze japońskie, nieprzywieralne patelnie. Krojenie, szatkowanie, przygotowywanie mięs wymaga precyzyjnych noży. Poniżej zastanowimy się, czy lepiej wybrać noże japońskie, czy tradycyjne europejskie. Podpowiemy, dlaczego więcej argumentów przemawia za nożami z kraju orientu.

Precyzja i niezawodne ostrze noży japońskich

Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale istnieje wiele różnych noży kuchennych. Laik najczęściej używa jednego noża do wszystkiego, ale mamy noże do chleba, do mięsa, do ryb, do sera. Szef kuchni ma każdy nóż odpowiedzialny za daną czynność, podobnie jest w przypadku pasjonatów kulinarni. Coraz częściej kierują się oni w kierunku orientu. To stamtąd pochodzą noże japońskie, które znane są na całym świecie jako narzędzie niezawodności i ostrego cięcia. To one właśnie niezbędne są do wykonania idealnego sushi, czy w ogóle cięcia ryby na cienkie plastry.

Jakość wykonania

noże japońskieNoże japońskie wykonane są zazwyczaj z jednego kawałka stali o wysokiej jakości, proces jej hartowania, obróbki i szlifowania. Nie ulega wątpliwością, że jego wykonanie wymaga większej precyzji, niż to dotyczące standardowych noży. Są niezwykle ostre, dlatego właśnie te noże są najchętniej wybierane przez zawodowych szefów kuchni. Noże te nie ulegają tak szybkiemu stępieniu, jak w nożach europejskich. Oczywiście wszystko zależy od jakości, ale za nawet prosty i podstawowych nóż japoński trzeba zapłacić 300 – 400 złotych. Cena ta jest zasługą precyzji i pracochłonności wykonania noży. Sekret tkwi też w stali i jej twardości, gdyż noże japońskie mają twardością sięgającą 59-60 stopni HRC w skali Rockwella. Są i takie, które osiągają jeszcze lepsze wyniki. Noże wykonywane w Europie nie mogą szczycić się tak wysokim stopniem utwardzania stali. Jeden nóż powstaje nawet kilka tygodni, gdyż towarzyszy temu żmudny proces odkuwania. Wszystko to znacznie przekłada się na ich cenę.

Sposób ostrzenia

Tak wyjątkowe w procesie produkcji noże japońskie wymagają także odpowiedniego traktowania. Można je ostrzyć tylko na kamieniach ceramicznych, które wcześniej były moczone w wodzie. Można je tez ostrzyć na specjalnym kamieniu naturalnym, ale ten też najlepiej sprowadzać z Kraju kwitnącej Wiśni. Jest to dodatkowy wydatek i to wcale nie mały.
Noże japońskie (https://www.frankherbert.pl/pol_m_Kuchnia_Noze-kuchenne_Noze-japonskie-2572.html) to swego rodzaju uświęcone narzędzie, którego wykonanie wymaga wielu godzin precyzyjnej pracy. Ten wysiłek w pełni rekompensuje kuchenne zastosowanie noża.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *