Dla kogo jest przeznaczone jedzenie bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa wciąż zyskuje nowych zwolenników. Świadczą o tym liczne wpisy w sieci oraz sklepy, poszerzające ofertę o jedzenie bezglutenowe. Z tego względu wiele osób sądzi, że dieta jest dla każdego, kto tylko chce być zdrowy i trendy. Cechą charakterystyczną glutenu jest lepkość i elastyczność. Otrzymuje się go przez wymycie pod bieżącą wodą mąki pszennej a podczas pieczenia obserwuje się zmiany w jego budowie, co nadaje wypiekom pulchność i sprężystość.

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Dla kogo jest przeznaczone jedzenie bezglutenowe?Najogólniej, dieta ta wyklucza wszystkie pokarmy, które zawierają ziarna bogate w gluten. Jednak konieczne jest zastąpienie ich innym jedzeniem, produkowanym z innych składników. Można dokonać podziału produktów spożywczych na naturalnie bezglutenowe oraz tych, które są go pozbawione w wyniku procesów technologicznych, jednak są one mniej pożywne oraz zawierają mniej mikroelementów od naturalnego jedzenia bezglutenowego. Wyróżniają się one podwyższoną zawartością tłuszczów i węglowodanów, natomiast obniżony zostaje poziom białka.

Osoby, które zaczynają stosować dietę bezglutenową nie są pewne, po jakie produkty mogą sięgać. Do naturalnie bezglutenowych produktów należą m.in. nabiał, owoce, warzywa, nieprzetworzone mięso, drób, ryby, ryż czy ziemniaki. Składnik niedozwolony występuje najczęściej w pieczywie, zbożach i makaronach.

Istnieje też spora grupa produktów, w których można spotkać gluten. Zawierają one tzw. preparat glutenu. Z tego powodu warto zwracać uwagę na etykiety, gdzie żywność bezglutenową oznacza się przekreślonym kłosem. Świadczy to o tym, że dany produkt został zbadany pod kątem zawartości tego składnika.

Kto korzysta z jedzenia bezglutenowego?

Dieta zawierająca jedzenie bezglutenowe jest stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Używa się jej także w przypadku nietolerancji glutenu oraz innych chorobach układu odpornościowego. Badania świadczą, że taką dietę powinien stosować niewielki odsetek społeczeństwa. Szacuje się, że celiakią dotkniętych jest około 1% populacji, natomiast glutenu nie toleruje mniej więcej 6% osób. Symptomy obu rodzajów schorzeń są bardzo podobne, dlatego do sprecyzowania, z jaką jednostką chorobową ma się do czynienia, potrzebne są badania krwi. Najważniejszymi różnicami jest fakt, iż celiakia trwa przez całe życie oraz ma podłoże genetyczne.

Stosowanie jedzenia bezglutenowego pomaga wielu osobom, szczególnie tym walczącym z wyniszczającymi chorobami. Przygotowanie takiego posiłku wymaga szczególnej uwagi oraz zachowania odpowiedniej higieny. Stosowanie takiej diety pozwala zbilansować nawyki żywieniowe.