Polskie wesela to nie tylko wiejskie stoły zastawione kiełbasami, smalcem i pajdami chleba. To o wiele więcej! Pary Młode mogą wybierać spośród różnych bufetów, między innymi z podśmierdujących serów, popularnego sushi, czy blatów uginających się pod lizakami, żelkami i pralinkami. My chcemy się skupić na tych ostatnich, bowiem zależy nam, abyście słodko zaczęli wasze wspólne życie.

Romantyczny piknik

Ten rodzaj słodkiego stołu jest najbardziej klasyczny, a zatem najczęściej wybierany przez Młode Pary. Dominują w nim pastelowe kolory, a łakocie są delikatne i kobiece. Zwykle przeważają różnego rodzaju ciastka - makaroniki, elegancko zdobione muffinki, mini ciasta, torciki i pączki. Często pośród nich znajdziemy również naczynia wypełnione bezami, a także patery zastawione ptasim mleczkiem i eklerkami. Uroczym dopełnieniem aranżacji będą słoiki z pudrowymi cukierkami, szczególnie tymi w kształcie serduszek.

Dziecięce marzenie

żelki i gumyCukierki, żelki i lizaki kojarzą się z dzieciństwem, więc jak najbardziej możecie przygotować słodki stół w taki sposób, aby dogodził waszym wewnętrznym dzieciom. Niech inspiracją będzie film „Charlie i fabryka czekolady” i zastosowane w nim szalone barwy. Same słodycze powinny być dość proste, znane z dzieciństwa. A zatem drobne cukierki, fantazyjne lizaki ułożone w bukiety, żelki wybuchające owocowym sokiem. Warto się też skusić na przygotowanie większej ilości słoików wypełnionych kakaowym kremem, albo dowolnym słodkim smarowidłem. Nieważne, czy goście zdecydują się połączyć go z truskawkami, posmarują nim muffinki, czy dobiorą się do niego samymi łyżeczkami - nikt się nie oprze takiej pokusie!

Niekonwencjonalnie i magicznie

Ciekawy efekt uzyskamy dobierając kontrastujące ze sobą kolory, albo po prostu wybierając te nietypowe, których nie widujemy na tradycyjnych weselach. Nie będzie tutaj miejsca na delikatne pastele, ale zamiast nich możecie się zdecydować na połączenie czerni z zielenią i czerwienią. Prawdziwa zabawa zaczyna się przy wyborze słodyczy. Pomiędzy lizakami, ciastkami i pralinkami ustawiamy mocno kwaśne żelki, które wszystkim będą wykrzywiały twarze. Innym oryginalnym pomysłem jest wypełnienie słoików Fasolkami Wszystkich Smaków - jeśli ktoś zna świat magii stworzony przez J.K. Rowling, to z pewnością kojarzy potworne cukierki wśród których można było znaleźć te o smaku czekoladowym, jak i grzybowym czy wątrobianym. Ilu gości odważy się spróbować swojego szczęścia?