Nawet miłośnicy miodów rozróżniający miody wielokwiatowe od lipowych, spadziowych czy nawet manuka z Nowej Zelandii mogli nigdy nie usłyszeć o miodzie faceliowym – o tradycyjnym, przyjemnych smaku. Miód ten ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny kwaskowaty smak oraz kwiatowy aromat. Pszczoły pozyskują go z kwiatów facelii błękitnej, którą charakteryzuje piękną, niebiesko-fioletowa barwa. Pola porośnięte facelią wyglądają niesamowicie i zawsze spotkamy tam pilnie pracujące pszczoły.

Co wyróżnia miód faceliowy

Charakterystyczna błękitna barwa kwiatów facelii sprawia, że barwa miodu faceliowego różni się od innych miodów kwiatowych. Płynny miód faceliowy w sklepie na półce wyróżni się bardzo jasną barwą, o żółtawym, a niekiedy nawet zielonkawym kolorze. Krystalizując – jak na miody naturalne przystało -  staje się jeszcze jaśniejszy, wręcz biały zmieniając konsystencję na kremową. Kupując miód faceliowy w sklepie, warto dokładnie mu się przyjrzeć oraz spróbować – wyraźnie kwaskowaty smak oraz słaby aromat świadczyć będzie, że mamy do czynienia albo z oszustwem, albo ze słabej jakości produktem.

Dlaczego warto wypróbować miód faceliowy?

Miód faceliowy - król wśród miodówUważa się, że miód faceliowy posiada szereg właściwości leczniczych. Poza mnóstwem minerałów oraz witamin stanowiących cenne składniki odżywcze typowych dla każdego miodu, ten pochodzący z kwiatów facelii ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność, jest także bogaty w żelaz i magnez. Dzięki bogatemu składowi pomaga w zachowaniu dobrej kondycji zarówno fizycznej jak i psychicznej. Ponadto miód ten wspiera leczenie wielu schorzeń, takich jak rozmaite schorzenia układu sercowo-naczyniowego, choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej. Wreszcie, gdy zdobędziemy miód faceliowy w sklepie, sprawdzi się w leczeniu chorób układu pokarmowego i wątroby. Miód faceliowy pozwala szybko uzupełnić energię po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym – warto podawać go dzieciom, obciążonym nauką w szkole. Warto pamiętać, że miodem z powodzeniem można zastąpić cukier, który zwykle stosujemy do kawy czy herbaty, wypieków i innych potraw. Takie rozwiązanie będzie po prostu zdrowsze.

Zatem pamiętajmy, że miód faceliowy nie tylko doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań, ale sprawdza się też, jako wsparcie domowej apteczki - pomaga wzmocnić odporność, a gdy już nas coś złapie – ułatwi zwalczenie przeziębienia. Miód faceliowy, zwany przez pszczelarzy miodem królewskim, jest także niezastąpiony, jeśli chodzi o naturalne środki wspierające trawienie i regulujące ciśnienie krwi.