Nawet miłośnicy miodów rozróżniający miody wielokwiatowe od lipowych, spadziowych czy nawet manuka z Nowej Zelandii mogli nigdy nie usłyszeć o miodzie faceliowym – o tradycyjnym, przyjemnych smaku. Miód ten ma bardzo delikatny, prawie niewyczuwalny kwaskowaty smak oraz kwiatowy aromat. Pszczoły pozyskują go z kwiatów facelii błękitnej, którą charakteryzuje piękną, niebiesko-fioletowa barwa. Pola porośnięte facelią wyglądają niesamowicie i zawsze spotkamy tam pilnie pracujące pszczoły.
Co wyróżnia miód faceliowy
Charakterystyczna błękitna barwa kwiatów facelii sprawia, że barwa miodu faceliowego różni się od innych miodów kwiatowych. Płynny miód faceliowy w sklepie na półce wyróżni się bardzo jasną barwą, o żółtawym, a niekiedy nawet zielonkawym kolorze. Krystalizując – jak na miody naturalne przystało - staje się jeszcze jaśniejszy, wręcz biały zmieniając konsystencję na kremową. Kupując miód faceliowy w sklepie, warto dokładnie mu się przyjrzeć oraz spróbować – wyraźnie kwaskowaty smak oraz słaby aromat świadczyć będzie, że mamy do czynienia albo z oszustwem, albo ze słabej jakości produktem.
Dlaczego warto wypróbować miód faceliowy?
Uważa się, że miód faceliowy posiada szereg właściwości leczniczych. Poza mnóstwem minerałów oraz witamin stanowiących cenne składniki odżywcze typowych dla każdego miodu, ten pochodzący z kwiatów facelii ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność, jest także bogaty w żelaz i magnez. Dzięki bogatemu składowi pomaga w zachowaniu dobrej kondycji zarówno fizycznej jak i psychicznej. Ponadto miód ten wspiera leczenie wielu schorzeń, takich jak rozmaite schorzenia układu sercowo-naczyniowego, choroby górnych dróg oddechowych, a w tym astmy oskrzelowej. Wreszcie, gdy zdobędziemy miód faceliowy w sklepie, sprawdzi się w leczeniu chorób układu pokarmowego i wątroby. Miód faceliowy pozwala szybko uzupełnić energię po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym – warto podawać go dzieciom, obciążonym nauką w szkole. Warto pamiętać, że miodem z powodzeniem można zastąpić cukier, który zwykle stosujemy do kawy czy herbaty, wypieków i innych potraw. Takie rozwiązanie będzie po prostu zdrowsze.
Zatem pamiętajmy, że miód faceliowy nie tylko doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań, ale sprawdza się też, jako wsparcie domowej apteczki - pomaga wzmocnić odporność, a gdy już nas coś złapie – ułatwi zwalczenie przeziębienia. Miód faceliowy, zwany przez pszczelarzy miodem królewskim, jest także niezastąpiony, jeśli chodzi o naturalne środki wspierające trawienie i regulujące ciśnienie krwi.