Grillowanie to jedna z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu w gronie rodziny lub przyjaciół, praktykowana kiedy tylko rozpoczną się pierwsze ciepłe dni. Oprócz typowych dań z grilla, popularnością wśród dzieci i dorosłych cieszą się także zwykle szaszłyki mięsne lub warzywne. To danie pozwala uwzględnić preferencje smakowe i dietetyczne naprawdę szerokiej grupy gości. Jak wygodnie przygotowywać i podawać szaszłyki?  

Użyteczne i dobrej jakości akcesoria do szaszłyków

szpadki do szaszłyków

Warto wyposażyć się w wysokiej jakości szpadki do szaszłyków, które nie tylko pozwolą wygodnie przygotować mięso i inne dodatki, ale także ułatwią jedzenie i przenoszenie dania na talerz. Polecane szpadki do szaszłyków powinny przede wszystkim być zrobione z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością oraz takiego, który podczas pieczenia na grillu nie wydziela do mięsa żadnych szkodliwych substancji. Odpowiednim i bezpiecznym, a także trwałym materiałem do wykonania szpadek do szaszłyków jest szczotkowana stal nierdzewna. Ma ona wiele walorów. Przede wszystkim jest gładka, wiec pozwala na wygodne nabijanie szaszłyków na szpadki. Ponadto łatwo ją utrzymać w czystości właśnie dzięki szczotkowaniu. Praktyczne szpadki do szaszłyków powinny być ostre i spłaszczone, nie zaś zaokrąglone. Taka budowa sprawia, że podczas przygotowywania mięsa i warzyw i obracania szaszłykiem jedzenie nie przekręca się na szpadzie i może być równomiernie przygotowane. Kupując szpadki trzeba także zwrócić uwagę na ich zakończenie. Te klasyczne w postaci uchwytu, daje możliwość zmiany pozycji szaszłyka oraz wygodnego chwytania go, by zdjąć go z grilla.

Eleganckie i gustowne

Szpadki do szaszłyków przede wszystkim muszą być praktyczne, ale warto także wybierać akcesoria, które dobrze wyglądają. Właśnie do takich można zliczyć szpikulce ze szczotkowanej stali nierdzewnej, ponieważ są stylowe i mają nowoczesny wygląd, a po użyciu, nawet jeżeli są przypalone, bardzo łatwo usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Szpadki z uchwytami mogą być bez problemu zdjęte z grilla nawet przez gości. Szaszłyk można spożywać bezpośrednio z tego ładnego detalu lub po prostu delikatnie przełożyć mięso. By danie prezentowało się elegancko, dobrze jest zainwestować w zestaw szpadek ze stylową podkładką, na której można je oprzeć. Wtedy nawet dania z grilla tracą swój biwakowy charakter i stają się o wiele bardziej luksusowe. Dzięki skrupulatnej dbałości o takie szczegóły, można zachwycić i zaskoczyć nie tylko gości, ale także i domowników.